Työtä Arbete Work

Minun tehtäväni on kuunnella sinua.
O-lit sit-ten hy-vä tai hi-taam-pi lu-kija, o-let mi-nul-le se pa-ras lu-ki-ja.

Låna mina öron! Jag väntar på dig och berättelser du vill läsa högt för mig. Du är den bästa!

My mission is to listen.
Come and get some PAWsitive feedback!

keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

hajuaisti ja nuuskutuspaketit

Hei

Tänään menen Saunalahden kirjastoon ja koululle viemään lukijoilleni nuuskutuspaketteja.

Ne nuuskutuspaketit ovat sellaisia keltaisia ja oransseja pketteja, joiden sisällä on yllätys. Sitä pakettia voi nuuskia etukäteen ennen kuin sen avaa. Kerran yhden paketin sisällä oli dinosauruksen muna ja toisen kerran siellä sisällä oli kiukkupussi.

Nuuskutuspaketin saa avata vasta illalla kotona, eikä sitä koskaan saa avata yksin.

Nettisivulta (http://www.agidreams.fi/artikkelit/hajuaisti) löysin tällaista tietoa meidän koirien hajuaistista. Teksti voi olla kauhean vaikeaa, joten pyydä joku aikuinen kertomaan tai lukemaan mitä siinä oikeastaan sanotaan.Olet tosi hyvä lukija vaikket jaksakaan lukea tätä hajuaisti juttua loppuun asti.

Mitä ja miten koira haistaa? 

Hajuaisti on koiran vahvin ja tärkein aisti. Hajujen avulla se kommunikoi ja saa tietoa ympäristöstään. Jotkut tutkijat jopa uskovat, että siinä missä ihminen näkee unia, koira haistaa niitä. Koiralla on 300 miljoonaa hajureseptoria (vihikoirat), kissalla 200 miljoonaa, ihmisellä vain 5 miljoonaa. Koira pystyy erottelemaan jopa 2000 erilaista hajua. 
Terveen koiran kirsu on kostea. Kosteus on tärkeää, sillä kosteus toimii ”tarranauhana”, joka imaisee itseensä vähäisimmätkin hajumolekyylit. Sieraimien kautta ne kulkeutuvat nenäontelon hajunkäsittelyyn erikoituneisiin epiteelikudoksiin ja sieltä edelleen aivoihin. Hajuaistista vastaava koiran aivoalue on huomattavasti suurempi, monimutkaisempi ja kehittyneempi kuin ihmisen vastaava alue.  

Koiran hajuaisti on tehokkuudeltaan ainakin  monituhatkertainen ihmisen hajuaistiin. Joidenkin arvioiden mukaan kyse on joistakin tuhansista, toiset puhuvat sadoista tuhansista, kolmannet sadoista miljoonista. Tietyn ominaisuuden vertaileminen kahdella eri eläinlajilla on tietenkin aina vaikeaa, mutta erityisen vaikeaksi sen tekee hajuaistin subjektiivisuus. Lisäksi koiran, kuten ihmisenkään, hajuaisti ei ole pysyvä ja kaikilla samanlainen. Koiran hajuaistin tehokkuuteen vaikuttavat esimerkiksi rotu (alkuperäinen käyttötarkoitus), ikä ja jotkut sairaudet ja lääkkeet. Myös nenäpunkki voi hoitamattomana heikentää hajuaistia. Olennaisinta kuitenkin lienee, että koiran ja ihmisen aistimat hajumaailmat ovat hyvin kaukana toisistaan. Toisin kuin ihminen, koira kykenee:

1) havaitsemaan äärimmäisen heikkojakin hajuärsykkeitä2) havaitsemaan lukemattoman määrän hajuja ja erottamaan ne toisistaan3) painamaan muistiinsa hajuja ja tunnistamaan ne vielä vuosienkin jälkeen Jokaisen koiranomistajan olisi hyvä ymmärtää, että koira näkee (eli haistaa) paljon sellaista, mitä me ihmiset emme pysty käsittämään. Koira saa paljon tietoa esimerkiksi edellä kulkevasta koirasta (ikä, sukupuoli, mahdollinen kiima...) pelkän pissajäljen tai ilmassa leijuvan hajun perusteella. Kaikkien lenkkipolulla nuuskimaan jääneeseen koiraan kyllästyneiden lenkkeilijöiden on hyvä muistaa, että kyseessä on koiran tapa hahmottaa maailmaa, ei halu kiusata isäntää tai emäntää. Tämä lohduttanee (tai sitten ei) myös niitä koiranomistajia, joiden rakkaat karvakuonot ovat kotona täysin sisäsiistejä, mutta jotka kylässä juoksevat ensimmäiseksi olohuoneen matolle tarpeilleen. Sen sijaan, että pyrkisi tahallaan nolaamaan omistajansa ja tuhoamaan tämän sosiaaliset suhteet, koiran yrittää tulla tutuksi uuden ja mahdollisesti pelottavan ympäristön kanssa.  
lähde: http://www.agidreams.fi/artikkelit/hajuaisti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti